Dziś mamy 22 grudnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
27 kwietnia 2022

Bezglutenowa focaccia z rozmarynem. Pyszna przekąska na wieczory

fot. pow.

fot. pow.

Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to# włoska klasyka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek do wypieku! Z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami, będzie pyszną przekąską na wiosenne wieczory.

Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Składniki:

• 1 opakowania bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio)
• 25 g świeżych drożdży
• świeży rozmaryn
• pomidory suszone
• sól gruboziarnista
• oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. 25 g świeżych drożdży rozpuścić w 300 ml ciepłej wody. Dodać 20 g oliwy z oliwek i wymieszać z 500 g bezglutenowej mieszanki.
2. Po uzyskaniu gładkiej i jednorodnej konsystencji, ciasto rozwałkować i przykryć folią spożywczą nasmarowaną olejem. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu nałożyć na ciasto pomidory suszone, świeży rozmaryn, doprawić solą i podlać oliwą.
4. Piec do zrumienienia w 200st Celsjusza. Podawać z oliwą z oliwek.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 53 39

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!