27 kwietnia 2022
Bezglutenowa focaccia z rozmarynem. Pyszna przekąska na wieczory
fot. pow.
Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to# włoska klasyka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek do wypieku! Z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami, będzie pyszną przekąską na wiosenne wieczory.
Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami
Składniki:
• 1 opakowania bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio)
• 25 g świeżych drożdży
• świeży rozmaryn
• pomidory suszone
• sól gruboziarnista
• oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. 25 g świeżych drożdży rozpuścić w 300 ml ciepłej wody. Dodać 20 g oliwy z oliwek i wymieszać z 500 g bezglutenowej mieszanki.
2. Po uzyskaniu gładkiej i jednorodnej konsystencji, ciasto rozwałkować i przykryć folią spożywczą nasmarowaną olejem. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu nałożyć na ciasto pomidory suszone, świeży rozmaryn, doprawić solą i podlać oliwą.
4. Piec do zrumienienia w 200st Celsjusza. Podawać z oliwą z oliwek.
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
- Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
- Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!