Dziś mamy 22 grudnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
30 marca 2022

Sezonowe danie ze szparagami i szpinakiem. Przepis na pyszny obiad

fot. pow.

fot. pow.

Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to# sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!

Składniki:

- 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
- 1 cebula szalotka drobno posiekan
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 100 ml białego wina
- 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
- 1 pęczek szparagów
- 50g szpinaku
- 50g tartego sera, np. parmezanu
- 25g zimnego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła do smażenia

Metoda:

1. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
2. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
3. Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
4. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
5. Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 48 42

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!